Att göra av Jea

Tänket
Träningen gick ut på att jag rent praktiskt ville visa Nina det som vi på senare tid diskuterat en hel del elektoniskt. Obs att detta handlar om en tävlingshund, inte om nybörjareträning. Vi valde enskilda delmoment (inte kompletta moment) och jobbade med dessa enligt denna Modell:
Modellen
Tänk först igenom hela träningen, här är några punkter:
1)vilka delmoment ska jag träna och vad vill jag uppnå? I detta fall valde vi
-Footwork marsch: Fokus
-Foowork halter: Direkt och snabbt
-sänd till ruta: Snabbt o direkt, läggande
-inkallning ruta: avslut (fw pos)
-delmoment dumruta: läggande, sättande, ställande under marsch, (backchaining).
2) Ringplanering
-Placera XTB så att den ligger rätt i förhållande till både dej o Dimma. Dimma ska erbjudas XTB på kommando, och ni ska kappas till XTB. Det gäller att du har lite försprång!
-Placera XTB så att den gör nytta även under träningen. Behöver du xvis riktningsträna rutan så placerar du XTB i rak linje med skicket, behöver du störträna riktning placerar du XTB vid sidan av.
3) Genomförande
varje övning består av följande delar:
1) instämpling (jobberedskap)
2) träning (1 eller flera delmoment)
3) XTB
Om vi kallar övningarna för Ö1, Ö2… och pauserna mellan övningarna för P1, P2…så kan ett träningspass se ut så här:
P1 (uppkoppling, bil, pligg, kvsitt, …)
Ö1
P2
Ö2
Ö3
P3
Ö1
Ö2
Ö3
Ö ska komma som en befrielse till P, dvs P ska vara tråkig.
(Ovanstående kan verka löjligt teoretiskt, men jag vet att detta inte är nåt problem för dej, Nina)
Synpunkter o tips
-vad gäller genomförande ska du ha väldigt klart för dej vad det är du begär, och inte avsluta förrän du uppnått detta. Nästan alltid inebär detta att du ska ändra på dej själv, o inte hunden. Detta betyder att du måste tänka igenom noga före. Detta är precis samma som för klickerträning, skillnaden är att din träning inte är inlärning utan kvalitets (attityds)-träning. Och då krävs ingen timing av förstärning.
-ju mer du varierar, desto mer intresserad blir Dimma. Alltså skiftar du mellan många och få (ibland ingen) övningar före XTB, mellan enkla o komplicerade övningar före XTB, mellan delmoment o kompletta moment.
Ju längre du jobbar så här, desto längre tid kommer Dimma att orka fokusera pga sin ökade förväntan. Målet är att hon ska orka ca 15 minuter, så lång tid tar ett elitklassprov. När du kommer upp i några minuter ska du börja med Lufttankning, dvs du ger XTB-signal under tiden, men ber henne vänta.
-XTB betyder (i fallet Dimma) social kamp, och då måste du tänka på att hon ska slåss mot dej, inte mot repet. Du måste alltså verkligen bjuda motstånd, om hon inte morrar så är det för mesigt. Är hon svår att få igång (lydnad!) så lugga lugga lite i pälsen, man blir skitförbannad av lite smärta.
Kappningen till XTB har här sin betydelse: dels är detta en kamp i sig själv, dels så komme du att behöva ta i i springandet så att du skrattar hysteriskt, o roligare kan inte Dimma få det.
Kom inte o säg att hon inte går igång, hon nästan skrämde mej med ett par kolsvarta hopdragna pupiller som fick mig att tänka på björn.
-Om du jobbar efter dessa principer under ett par veckor och mera inriktar träningen mot motivation än prestation (dvs enkla övningar) så har du en ny Dimma!

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*